top of page

En allt annat än knasig ostbutik

Det är svårt att inte bli nyfiken på en butik som heter Arla Unika. Vilka skatter göms i det ordet bakom Sveriges största mejeri? Om du beger dig dit förstår du snart att detta sannerligen är en unik ostaffär. Och vad du än gör, lämna inte utan en bit av Gammelknas, deras mest kända ost som blivit en klassiker. 

År 2002 startade Unika som ett kockprojekt i Danmark med visionen att "Lyfta mejeri till nya höjder". 22 år senare är visionen samma. Arla Unika utvecklar sina produkter i samarbete med mejerister, produktutvecklare, kockar och entreprenörer. Målet är att hitta inspiration och kompetens för att utveckla nyskapande mejeriprodukter på högsta gastronomiska nivå. 

Thomas Karlsson har arbetat som säljare på Arla Unika i fem år. Han ställer fram ett litet fat med små bitar av en blåmögelost på ostdisken.  

–    Tillsammans hittar vi nya idéer, säger Thomas. Vi provar oss fram, blir inspirerade och försöker igen och igen tills vi skapat en Unika. 

Han smakar själv på en bit blåmögelost.

–    Ta den här osten. Kovending från Gjesing Mejeri är en ovanlig blåmögelost där vi har vänt upp och ned på traditionerna. Vanligtvis tillverkas blåmögelost genom att möglet växer fram inuti osten medan utsidan tvättas med saltvatten så att växten av mögel utanpå osten hämmas. Med Kovending är det precis tvärtom. Osten tillförs blåmögel som får lov att växa till sig utanpå osten. Det ger osten vackra blå/svarta nyanser, samtidigt som insidan förblir vit.

Arla Unika 9.jpg
Arla Unika 8.jpg

Ett ungt premiumvarumärke med rika anor

De flesta svenskar har vuxit upp med mjölk från Arla. Men själva premium-varumärket Arla Unika är, som sagt, relativt nytt och introducerades i Sverige så nyligen som 2020. De invigde då sin flaggskeppsbutik och restaurang, samtidigt som Östermalms Saluhall nyöppnade efter sin stora renovering.

–    Vi är väldigt glada över är att kunder och gäster hittar till oss i Östermalmshallen, säger Thomas. Vi försöker inspirera människor med allt från ostprovningar, temakvällar, gästspel, god frukost & ostinspirerad mat. Allt lagat med våra egna produkter.  I mars 2020 var vi förväntansfulla på hur svenskarna skulle ta emot Arla Unika, och det var minst sagt en tuff start när vi öppnade i början av en pandemi. Men vi har hela tiden trott på det vi gjort och försöker hela tiden att utvecklas. 

 

Ett exempel på ny utveckling är konceptet Ost- och mjölkbaren, där man öppnat upp för frukost med allt från gröttallrik, fattiga riddare och B.M.O. (bröd med ost). Här anordnar Arla Unika också skräddarsydda frukostmenyer för morgonmöten, eller så kan företag få frukostmackor levererade till sig. 

–    Man kan även boka privata ostprovningar med olika teman, förklarar Thomas. Antingen på plats i vår restaurang eller så kommer vi till ert företag.

 

Finns fler lika kloka val som Gammelknas

På kort tid har en bit hårdost från Danmark hamnat på mångas läppar.

–    Det är svårt att inte ha hört talas om vår hårdost Gammelknas, säger Thomas med ett skratt. Den syns både på menyer ute på restauranger, i TV och i vår goda frukostmacka i ost & mjölkbaren. 

Han vill samtidigt bredda perspektivet genom att lyfta fram flera ostar.

–    Gammelknas är vår mest populära produkt. Men vi har fler! Kovending till exempel. Vår långlagrade blåmögelost Hallands Himmel från Kvibille mejeri är också en riktig favorit hos många. Och om du missat vår frukostost Koryfé har du något att se fram emot! Koryfé är en nytolkning av en svensk klassiker med ett helt eget uttryck. Våra mejerister i Östersund har lagt ner mycket omsorg i denna krämiga, milda men ändå smakrika ost som smälter i munnen. Smaken är smörig, något söt med en uppfriskande syra.

Det är tydligt att Thomas Karlsson älskar sina produkter. Han håller upp en gyllene hårdost och fortsätter med entusiasm.

–    Man bör inte missa hårdosten Efterglöd! Och jag vill slå ett extra slag för Hallands Siren, som är utmärkt i matlagning eller i en sallad. Från vår ost & mjölkbar får man inte missa shakshukan (med Hallands Siren som topping). Och vår ostkaka! Den serveras med vår grädde med extra hög fetthalt och hemkokt körsbärskompott.

Thomas lägger tillbaka Efterglöd i ostdisken. 

–    Vi vill fortsätta att vara kända för vårt unika sortiment. Att vi som stort mejeriföretag kan tillverka mindre, hantverksmässiga ostar av högsta kvalitet som attraherar både medvetna foodies och kockar på högsta gastronomiska nivå. Det är något att vara stolt över.

Arla Unika.jpg
Arla Unika 2.jpg
bottom of page