top of page

Europas finaste fiskaffär

Ulf Elmqvist lyfter upp en hel hummer och lägger varsamt ned den på vågen.

– En milstolpe i vår historia var när vi började ta hem levande skaldjur från Västkusten, berättar Ulf. Det var på 1940-talet som Lisa och hennes son, min farfar tog hem och kokade dem själv. Vi använder oss av samma recept idag.

En förväntansfull kund går iväg med den färska hummern i den klassiska Lisa Elmqvist-kassen. Ulf fortsätter att berätta om företagets långa historia. Han är den fjärde generationen av familjen Elmqvist och är idag VD för Lisagruppen, en koncern som omfattar Lisa Elmqvist, Lisa på torget, Lisa på väg och Husmans Deli. 1926 fyller flaggskeppet Lisa Elmqvist 100 år.

Lisa - Ulf Elmqvist.jpg

Lisas springpojke var med från starten till pensionen

– Det är häftigt att vi funnits på samma plats i snart ett sekel, säger Ulf. Lisa köpte ett stånd i saluhallen 1926 och började med två anställda biträden. Hon hade även en springpojke, Enar som blev kvar hos henne ända till pensionen. Kollegor och kunder kallade redan då ståndet för ”Europas finaste fiskaffär”.

1963 kom den tredje generationen Elmqvist in i bilden. Lisas son Hans och sonson Christer jobbade sida vid sida och utökade domänerna med fyra nya stånd. Lisa pensionerade sig 1968 och levde ytterligare tio år. Affären utökades med en ostron- och skaldjursbar, och senare byggdes också en ny delikatessdisk på det lilla torget framför stånden.

 

– Lisas erfarenhet, kunskaper och recept lever kvar än idag inom det som blev hennes livsverk, berättar Ulf. Min farfar Hans Elmqvist gick i pension 1985, och då hade redan jag och mina syskon Peter och Ninna börjat arbeta i firman.

Lisa - kräftor 3.jpg

Stockholms största utbud av alla fiskaffärer

Det är tydligt att Ulf är stolt över familjebanden. Och hans ögon glittrar extra när han pratar om råvarorna.

 

– Vi är kända för vår stora fiskdisk på närmare 7 meter, och vi har det största utbudet av alla fiskaffärer med hela 450 artiklar. Sedan åker våra kunder långt för våra skaldjur och vår Skagenröra som många ofta påpekar vara den bästa. Och den rimmade och färskrökta laxen! Det var också en milstolpe i företagets historia när vi började grava, rimma och preparera lax för kallrökning. Vår kallrökta lax är idag en av våra storsäljare tack vare sin höga kvalitet och goda mjälla smak.

Ulf pekar på några rökta ålar i fiskdisken.

–  Även vår flatrökta ål är fantastisk, alltid rökt på färsk råvara. Den är odlad och köps in med licens. För varje ål som säljs hos oss planteras det ut två levande ålar i Östersjön.

Han pekar mot en av de många kylarna.

– Vi har även ett kaviarskåp med olika sorters Störkaviar.  Vi väljer ut det som smakar bäst samt ger den sort som kunden vill ha enligt önskemål. Min bror Peter Elmqvist är en fena på inköp!

Restaurang rekommenderad av Guide Michelin

1986 byggdes ostronbaren om till fiskrestaurang. Under åren har restaurangen utvecklats och är i dag ofta topprankad av kräsna kritiker med rekommendationer i bland annat Guide Michelin. Ninna Elmqvist är restaurangchef, och hon beskriver romantiskt hur den smälter in i den anrikaste av miljöer.

– Butiken och restaurangen är vårt gemensamma flaggskepp i en fantastisk historisk

och kulinarisk miljö som är sällsynt numera, säger Ninna. Saluhallen byggdes år 1888 och har tidigare rankats som den sjunde finaste saluhallen i världen. Efter renoveringen 2020 bör den vara topp tre!

Ulf och Ninna avslutar i samklang att familjeföretagets själ smittar av sig på kunderna.

 

– Vi märker hur mor- och farföräldrar tar med sig barn och barnbarn för att njuta av vår mat och miljö, säger Ulf. Det hoppas vi fortsätter, att du som gäst och kund tar med dig nya generationer till oss på Lisa Elmqvist!​

Lisa - kräftor 2.jpg
bottom of page