top of page

Mat är orsaken till allt gott i livet

Lukas håller upp en tomat som blänker i skenet från Östermalms Saluhalls takbelysning. Hans fru Eva står bredvid och lutar sig över en korg med blandade rotsaker.

 

- Vi kan inte sova gott om inte kvaliteten på det som är i butiken håller absolut bästa klass, säger Lukas. Klart vi misslyckas ibland, men vi jobbar stenhårt på att det vi säljer ska sticka ut i mängden. När någon ber oss beskriva verksamheten i en mening brukar vi säga att ”vi driver ett familjeföretag med frukt, grönt och delikatesser av sådan världsklass att det blir en institution i Östermalms Saluhall”.

Vägen till grönsakshandlare gick via TV.

Lukas och Eva har drivit Lisbeth Janson Frukt & Grönt i drygt tio år. Både han och Eva har alltid uppskattat vackra saker, även innan de tog över den anrika verksamheten. 
 

– Vi kommer från lite olika håll, berättar Lukas. Eva jobbade som formgivare och jag drev produktionsbolag inom film & TV, när vi båda hade börjat få en lust att göra något gemensamt. Som mycket annat i livet spelar slumpen en viktig roll, och en dag dök möjligheten upp att ta över en av hallens grönsaksbutiker.

 

– Vi slog till direkt, berättar Eva. Vi ville ge Östermalms Saluhall en grönsakshandel i toppklass, gick in helhjärtat från början och satte ribban så högt vi bara kunde.

ÖST Lisbeth Janson handlare 02 2000x1125.jpg
ÖST Lisbeth Janson frukter 2000x2000.jpg

Eva berättar hur renoveringen gav nya perspektiv.

– De här tio åren har gett många äventyr, fortsätter Eva. Vi har flyttat ut från saluhallen till torget, försökt driva en verksamhet framgångsrikt under renoveringen, och sen flyttat tillbaka in i hallen. Det har varit en resa som tvingat oss att tänka om, tänka nytt och snabbt anpassa oss och sortimentet efter omständigheterna.

 

Lukas fortsätter med extra energi i rösten.

– Idag går vi sällan i gamla fotspår, säger han. Vi letar ständigt efter gröna produkter som inte bara är i säsong utan även de som är bäst under säsongen. Det innebär att vi varje morgon köper det bästa för dagen, samt importerar från både Italien och Frankrike. Om vi ska ha de bästa råvarorna, då måste vi anstränga oss lite extra.

Erbjuder mycket mer än bara frukt och grönsaker.

Lisbeth Jansons sortiment varierar från säsong till säsong. Lukas pekar på en stor låda med solmogna bär.

– Nu är det svenska jordgubbar som gäller. För midsommar ska vi ha de allra sötaste och bästa. Även sparris är i ropet. Om några månader är det kantareller, trattisar och Karljohansvamp.

Lisbeth Janson säljer idag mycket mer än bara frukt och grönt. Lukas och Eva har gjort sig kända för att ge stockholmarna och andra kunder olika smakupplevelser. Eva berättar om ett av deras flaggskepp.

– Vi gör magiska Ginos som uppskattas av många. Sedan borde fler pröva våra fruktfat och bärtallrikar till events och privata tillställningar. De är så vackra och brukar vara oerhört omtyckta.

Lukas fyller i.

– Det är också väldigt kul att skapa dessa fruktfat, inte minst för att de blir så fina.

 

En dedikerad personal höjer upplevelsen.
– Servicen är ytterligare en parameter som vi arbetar med hela tiden, berättar Lukas. Jag vill lyfta fram våra medarbetare som hjälper våra kunder vid planering av middagar och vardagsinköp. De är oerhört kunniga och proffsiga vilket gör att vi har många stamkunder som återkommer löpande.

 

Eva nickar och fortsätter på samma spår.

­– Det är tack vare dem, och vår höga kvalitet, som gör att vi kan leva upp till vår vision att bli en institution i Östermalms Saluhall.

 

Livets goda börjar med mat.

Lukas och Eva älskar att både sälja och smaka på sina underverk.

– Mat är orsaken till allt gott i livet, säger Lukas. God mat och vänskapliga håll förenar människor och skapar band som få andra saker kan göra. Sedan är det alltid en upplevelse att smaka på en frukt man älskar.

– Verkligen, fortsätter Eva. Just nu måste man pröva våra vitköttiga franska persikor och nektariner. Och våra italienska muscatdruvor!

 

– Och givetvis våra svenska jordgubbar. Vad vore sommaren utan dem, avslutar Lukas.

ÖST Lisbeth Janson frukter 2000x1125.jpg
bottom of page