Om Oss

Östermalms Saluhall från 1888 har blivit utsedd till världens 7e bästa saluhall. Utmärkelsen fick vi 2007 av den ansedda och prisbelönta tidningen Bon Appétit. Bland övriga på topp-10-listan märks saluhallarna i Tokyo och Budapest.
Att Östermalms Saluhall får internationell uppmärksamhet är ingen nyhet i sig. Denna mötes- och handelsplats finns i de flesta guideböcker om Stockholm och har lockat turister i över 125 år. Att den världsberömde kocken Jamie Oliver nyligen utsåg Östermalms Saluhall till en av sina favoritplatser i Stockholm ser vi också som en fjäder i hatten och ett gott tecken på att saluhallens miljö och matkultur står högt i kurs utomlands.

Tradition, kvalitet & personlig service sedan 1888

I Östermalms Saluhall är vi 17 handlare och många av oss driver familjeföretag som har funnits här i flera generationer. Det som förenar oss är intresset för riktigt bra mat och det personliga mötet med dig som kund. Tillsammans vill vi ge dig en handla-mat-upplevelse som du blir glad av. En av våra viktigaste ingredienser är personlig service. Med det följer att vi gärna delar med oss av våra matkunskaper rakt över disk, så fråga oss gärna om tillagning, menyer och recept nästa gång du är här och handlar.

Välkommen in till en av Stockholms vackraste och mest anrika mötesplatser!

. . .

SAGT OM ÖSTERMALMSHALLEN

"Det är inspirerande att gå inne i saluhallen när man inte vet vad man ska laga. Vill man unna sig något, går man till Östermalmshallen och den sköna känslan det ger att strosa här måste man ha ibland. Köper du lax någon annanstans är den inte lika bra som i Hallen."

Grete Qviberg, nätverksspecialist

"Det är något magiskt när man kommer in. Hallen är unik med alla detaljer, de små butikerna och rymden härinne. Jag köper det mesta jag behöver i Östermalms Saluhall och ibland tittar jag förbi på afterwork också för att prata med alla gamla kompisar. Man kan gå dit ensam och ändå träffa folk man känner. En period bodde jag en bit ifrån Östermalmstorg, men flyttade tillbaka just för att jag saknade närheten till saluhallen!"

Vicky von der Lancken, teaterproducent

"Östermalms Saluhall är Stockholms trevligaste matplats. Jag har kontoret på gångavstånd och kommer ofta hit för att äta lunch. På fredagarna brukar jag även unna mig att gå runt bland butikerna och proppa kassarna fulla med godsaker."

Christer Gardell, Cevian Capital

"Saluhallen är bland det bästa jag vet - det är underbart att gå in på fredagen och belöna sig med att köpa hem en god middag. Det är en trevlig stämning i hela Östermalmshallen och man hejar på både handlare och gamla kunder. Jag har ju vuxit upp med Hallen och gick alltid dit med mina föräldrar, så det är en väldigt hjärtlig relation."

Richard Lagerling, fastighetsmäklare

"Jag tycker fasen att det här är världens bästa saluhall. Visst, det är dyrt men det är också väldigt hög kvalitet. Jag har dessutom bestämt mig att om jag av någon anledning skulle förlora pengar så är bra mat det sista jag kommer att dra in på. Det är verkligen värt att satsa på kvalitet. En stor del av tjusningen är upplevelsen och miljön härinne. Det är som en liten småstad, där man känner de flesta och småpratar med varandra. Handlarna är matintresserade och det är på riktigt, inget ”fake”. Jag gillar verkligen Hallen."

Steffo Törnquist, författare

"Jag och min fru Eva har handlat i Östermalms Saluhall i snart fyrtio år. Visst har det blivit basvaror från vanliga affärer, men vi har alltid unnat oss underbar fisk, goda ostar och kött. Här finns det bästa köttet du kan hitta i Stockholm. Saluhallen har ju blivit min vardag. Jag går ofta en runda på Djurgården och tittar in här för att ta ett ostron, en kopp kaffe och handla mat. Det är lite rörande när jag tänker efter. Under hela mitt liv, sedan jag var 22 år, så har Östermalmshallen funnits med på något sätt. Jag har inte bara varit kund i alla år utan jag har även uppträtt på fester när företag gjort evenemang. Jag har spelat mycket här. Men framför allt tycker jag att det är en fröjd att handla i Hallen – till exempel om jag köper en påse räkor, säger någon i butiken ”vi har precis fått in en ost som du måste få prova” och så får man en bit. Det finns en sann vänlighet och jag har alltid upplevt en god kontakt mellan personerna som jobbar i saluhallen. Idag är det till exempel fjärde generationen som driver Lisa Elmqvist, men jag upplevde ju även farfar Elmqvist och därefter deras pappa när de stod i butiken så vi har följts åt genom åren. Saluhallen har varit en viktig del i mitt liv."

Lasse Berghagen, artist

"Jag trivs i Östermalms Saluhall. Det är fantastiska lokaler och en härlig atmosfär. Jag lunchar här ibland men ännu oftare köper jag hem mat. Det blir mest kött och grönsaker – alltid av toppkvalitet."

Robin Söderling, professionell tennisspelare

"Östermalms Saluhall är en fest, ett fyrverkeri. Just ”fräschheten” med alla varor som ligger framme och att du inte ser många plastkartonger, utan det finns en tillgänglighet till varorna. Utbudet på varor är så fantastiskt här och håller en sådan fin kvalitet. Jag kan längta efter Östermalmshallen, att promenera runt och låta mig inspireras av alla härliga råvaror. Just känslan när jag går härinne och tänker ut vad jag ska laga, det gillar jag. Ibland kan jag bara gå förbi för att känna dofterna, även om jag inte ska köpa något just då. "

Lill Lindfors, artist

"Det är en oas i Stockholm. Jag mår så bra av att bara promenera i gångarna och titta. Vi är stammisar hos flera handlare här och när skivstudion har fest använder vi ofta mat från Östermalmshallen."

Måns Zelmerlöw, artist

"Jag minns tidigt de första turerna man tog in till stan från Vallentuna. Då upplevde jag inte saluhallen som att det var riktigt Stockholm, jag fick mer en känsla av att vara utomlands. Jag startar helst dagen här och framför allt att smyga in lite tidigare för att se allt vakna till liv"

Eric Gadd, artist

"Vi köpte hus i Mälarhöjden, men åker jämt hit och handlar maten i alla fall. Man vet att handlarna är först på lagret och får tag i de bästa varorna. Tomaterna ruttnar inte på en dag och det ska premieras! Jag känner ju många här och morsar på alla, det är en slags småstadskänsla. Eftersom jag har stort kontrollbehov är färdiga matkassar ingenting för mig. Jag vill kunna lukta på allt och provsmaka - vilket man alltid får här i Hallen!"

Tommy Körberg, artist

"Den höga ambitionsnivån och påtagliga fräschören imponerar på mig. Jag är en råvarusnobb och handlar därför gärna i Östermalms Saluhall. Dessutom är allt estetiskt upplagt och aptitligt för både öga och gom."

Charlotta Flinkenberg, grundare Chic

"Jag är uppvuxen på Östermalm och har varit här sedan jag låg i vaggan. Familjen har handlat i saluhallen i flera generationers tid. Det känns som ett andra hem! Jag älskar att gå och handla mat i små butiker i Paris och här får jag samma känsla. Det känns modernt och rent, men har också kvar den gamla charmen! I Hallen hittar man den bästa maten - det är världsklass på den här saluhallen."

Johan Ernst Nilson, äventyrare 

 

"Vi bor i närheten och besöker Hallen flera gånger i veckan. Jag tycker att den är som ett mysigt torg nära Medelhavet - med alla handlare som säljer sina färska utvalda varor och det glada snacket över disk."

John Nevado, President Nevado Roses

"Jag tycker att saluhallar är oerhört fascinerande platser. Det är sinnliga miljöer där man får känna dofterna och man ser maten som den ser ut i verkligheten. Det finns jättemånga bra saluhallar vi har besökt runtom i världen, men Östermalmshallen är absolut en av de mest fantastiska. I saluhallen finns högsta klassens råvaror och man kan inte fuska i matlagningen utan måste laga rätter på högkvalitativa ingredienser. Dessutom är det mycket som man bara hittar i Östermalms Saluhall. Vill du ha riktig tupp och inte kyckling så hittar du det i Hallen. "

Edward Blom, mat- och dryckeshistoriker

"Jag har ganska starka minnen från den tiden när jag som ung gick här med stora ögon och tyckte att allt var så fantastiskt. Det är ju så otroligt vackert i Östermalms Saluhall. Du kan bara gå runt bland butikerna, njuta, slå dig ner en stund eller köpa med godsaker hem. Jag älskar jordgubbsflarnen och skagenröran från Lisa Elmqvist. Även Beirut Café Deli i saluhallen besöker vi väldigt ofta, de har supergod mat. "

Jessica Folcker, artist

"Jag har alltid gillat saluhallar av någon anledning, jag tror jag har ärvt det av min pappa. Hur ofta jag går dit varierar men jag bor väldigt nära Hallen och brukar slinka in då och då. Jag har varit här på både after work och bröllopsmiddag, haft lunchmöten och deltagit i champagneprovning. Och på lördagar brukar jag träffa vänner över en fika. Östermalmshallen är så härlig för man möter alltid någon man känner, det är som en liten stad i den stora staden. Atmosfären är underbar och ibland när jag inte har bestämt vad jag ska laga för middag går jag hit och blir inspirerad. Och sedan att man kan köpa färdig mat med sig hem passar mig perfekt. Det stora utbudet av kvalitetsprodukter är en av saluhallens fördelar. Den genuina känslan och kulturen som finns här är så fascinerande. Det är ett liv i en saluhall som jag verkligen uppskattar. "

Ninna Engberg, VD Stockholm Globe Arenas