top of page
_DSC1050.jpg

Guidade visningar i saluhallen

Både privatpersoner och företag kan boka guidade visningar av Östermalmshallen, ledda av saluhallsmagasinets chefredaktör. Lina Bielsten har arbetat som projektledare med Östermalms Saluhall i tretton år och förmedlar på sitt personliga vis kunskap om saluhallens långa historia kryddad med roliga anekdoter från dem som varit med.

Lina Bielsten_projektledare Östermalms Saluhall.jpg

BOKA EN OMTYCKT PRIVATVISNING I ÖSTERMALMS SALUHALL

Hur bokar man? 
– Enkelt. Skicka ett mail med önskemål så skräddarsyr vi tillsammans er alldeles egna aktivitet. Det blir en personlig och initierad tur i anrika Östermalms Saluhall, där ni lär er mer om hallens innehållsrika historia, de enskilda handlarnas specialiteter och får en unik inblick bakom kulisserna. 

Är det endast företag eller går det bra om vi är två personer som vill ha en egen tur? 
– Jag ordnar oftast visningar för internationella turistbyråer, föreningar och företag men gärna även turer med privata sällskap. Det finns ingen minimigräns så ni kan vara två personer om ni vill. Jag har hållit i privata visningar som varit födelsedagspresenter och även tagit emot familjer och kompissällskap som önskat en personlig tur. Däremot rekommenderar vi max 15 personer per visning för att alla i gruppen ska höra bra och kunna gå runt i saluhallen.

Kan du guida på engelska också?
– Absolut, jag talar flytande engelska och har tillbringat långa perioder i USA, så det går alldeles utmärkt.

Hur lång är visningen och kan vi addera mat och dryck? 
– Vanligtvis är en guidad visning ca 1 h. Många sällskap väljer att boka smakprover från olika butiker. Antingen lägger jag upp den guidade turen efter sällskapets specifika önskemål eller, som i de flesta fall, så får jag förfrågan om att välja ut ett par butiker utifrån matpreferenser. 
– Några grupper har bett om att boka en goodiebag, som de får i slutet på visningen, med ett par varor som jag sätter ihop inom angiven budget. Det har varit väldigt uppskattat. Vi ger då dessutom grupprabatt på produkterna i presentpåsen.

 

Kan vi sitta ner och äta i samband med den guidade turen? 
– Både ja och nej, allt beror på gruppens storlek och tiden för visningen. Ibland har jag inlett en guidad visning med frukost för 10-15 deltagare, ibland har vi avslutat med att sällskapet avnjuter en middag i någon av hallens restauranger. Bordsbokningen kan vi hjälpa till med för mindre grupper, men till sällskap på 15-30 personer kan vi tyvärr inte garantera sittplatser i anslutning till visningen. Då rekommenderar vi att reservera bord själva via restaurangernas bordsbokning så hjälper personalen till bäst de kan för att lösa platser. 

 

Kan man boka visning närsomhelst under hallens öppettider? 
– Eftersom saluhallen inte har fasta tider för guidade visningar genomförs de på förfrågan och i mån av tillgänglighet. Dock löser vi det mesta med god framförhållning. Däremot rekommenderar vi inte privata turer under lunchen, ca 11.30 till 13.30. Vid den tiden är det så pass mycket folk och mindre utrymme i gångarna. Saluhallens fantastiska takhöjd ger dessutom en extra utmaning i och med att ljudet stiger uppåt, det är svårare att gå runt och prata till en större grupp när det är mycket sorl i bakgrunden. Än så länge har vi inte öronsnäckor till deltagarna men om detta kommer att efterfrågas framöver kan vi se över nya lösningar. Men tills vidare pratar vi utan mikrofon och öronsnäckor, då blir det ju också mer personligt.

_DSC1110.jpg
_DSC1217.jpg
_DSC0974.jpg

På bilden ser ni danska smörrebröd med nordiska råvaror som även kan beställas som snittar. Väldigt populära på guidade turer, precis som den engagerade ägaren Vincent Vintilescu. I mitten är Betsy Sandbergs egen laktosfria gelato och sorbet, den är både svindlande god och finns året om i saluhallen (i lösvikt och halvliterspaket). Sist men inte minst, så presenterar Ulrika Jonsson smakprover av ost och chark i M Segers trevliga bistro. Detta är bara ett axplock av alla godsaker som gäster kan få provsmaka. Bon appetit!

Vilka frågor brukar du få på visningarna? 
– Oj, det är alltid många frågor och de varierar beroende på sällskap och vilken grundkunskap de har om saluhallen. För vissa är det första besöket och då går jag igenom Östermalms Saluhalls historia, presenterar våra 18 handlare och berättar om utbudet. Andra grupper har en viss kännedom, men vill veta mer om specifika råvaror, vilka kända stamgäster som handlar här och vill höra roliga ”inside stories” som inte går att läsa någon annanstans. Men det kan också vara frågor om statyn i huvudentrén, om man får ha med sig hund in i saluhallen (en av de vanligaste frågorna), om man kan hyra hela hallen för fest, var ordspråken högst upp på väggarna kommer ifrån och vad alla siffror på butikernas snickerier betyder. 
– Jag kan svara på de flesta frågorna, jag har ju jobbat med Östermalmshallen i 13 år och har dessutom i egenskap av chefredaktör för magasinet skrivit så pass många artiklar om handlarna att det mesta är inpräntat i minnet vare sig jag vill eller inte! Men det är roligt när jag får en udda eller specifik fråga som gör att jag måste leta upp svaret i arkivet på Stadsmuseet eller prata med någon av våra mest erfarna handlare, som vanligtvis minns det mesta. 

 

Är det några frågor du inte kan svara på? 
– Det har hänt att en kund vill veta vilken butik som låg på en exakt yta för 100 år sedan och det är svårt när Stockholms stad inte har planlösningen från den tiden. Fast jag har läst båda de böcker som publicerats om Östermalmshallen så jag vet vilka handlare som funnits genom tiderna, dock inte exakt var butikerna låg i början på 1900-talet… Däremot gör jag mitt yttersta för att ta reda på det jag kan hitta. Jag tycker ju det är lite kul att gräva ner mig i vår historia och bli en ännu större ”hallen-nörd”.

Har du något kul minne från en av dina visningar? 
– En presentation som stack ut i mängden var när jag guidade Taiwans borgmästare med hela hans delegation och tolk samt tv-team. Någonstans i Taiwan är jag den svenska, överentusiastiska kvinnan som ingen förstår ett ord av vad hon säger… 

VILL NI OCKSÅ SMAKA PÅ HALLEN?

Förfrågningar om visningar och event i Östermalmshallen skickar ni till lina@ostermalmshallen.se.

 

Fler bilder finner ni på Instagram.

Följ gärna @ostermalmshallen.

_DSC1178.jpg

"Den finaste komplimangen jag kan få är när deltagare säger att de aldrig mött en mer engagerad person som brinner för Östermalmshallen."

 

- Lina Bielsten, projektledare och chefredaktör

bottom of page